Kolejna ryba w galarecie w moim wykonaniu.
Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam,
że jest bardzo wdzięczną rybą do galarety. Ości usuwa się z niego prosto i nie ma
ich zbyt dużo. Pojawia się na półmisku i znika. Jeżeli zrobię pstrąga więcej,
wkładam go do małych słoików ( "na raz" ),
zalewam gorącą zalewą, zamykam. Po
schłodzeniu przechowuję w chłodnym miejscu. Słoiczki czekają na amatorów a schodzą jak
ciepłe bułeczki.
Składniki:
- 3 pstrągi ( średnie )
- Ok. 2 l wody
- 2 marchewki
- ½ pietruszki większej lub 1 mała
- Kawałek selera
- Cebula
- Kilka listków laurowych
- Ziele angielskie
- 50 – 100 ml octu
- cukier
- Sól
- Żelatyna
Wykonanie:
Obrane warzywa z
liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
Pstrąga oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy. Kroimy na dzwonka. Wkładamy go do
gotującego się wywaru. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie
dodajemy połowę octu i gotujemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy rybę. Po lekkim przestygnięciu
usuwamy ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na
półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z
gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie
nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę
odczekać i ponownie zbieramy czysty wywar z góry. Wywar doprawiamy do smaku solą,
ewentualnie kolejną porcją octu ( zależnie
jak kto lubi ) i dodajemy cukier, od ½ - 1 łyżeczki ( dla podkreślenie smaku ). Zagotowujemy. Odstawiamy na bok i
dodajemy tyle żelatyny ile potrzeba zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Zalewamy rybę i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
12 komentarze:
Krótko.Zostały nam od Świąt zamrożone pstrągi.Na co dzień nie pichcę ale skorzystałem z Pani przepisu?I rewelacja-prosto,tanio,smacznie.Wielkie dzięki i szacunek!
Romuald
Witam, bardzo mnie ucieszył Pana komentarz, aż "serce rośnie". Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Rewelacja, prosto i na temat. Za chwilę się biorę do pracy :)
Dziękuję!
Dziekuje za przepis, mam zamiar zrobic na Wigilie, oby sie udal.
Witaj, ja robię tak ryby od wielu lat a miłośników wciąż przybywa. Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Super
Bardzo dobry przepis jak i pomysł na słoiczki, a jak długo mozna je przechowywac w lodówce
Witaj, ja trzymam jakieś 3 miesiące. Ale w rzeczywistości szybciej znikają. Pozdrawiam :)
Dziekuję bardzo za odpowiedz. Zdrowych, spokojnych Świąt i jeszcze więcej tak wspaniałych swoiskich przepisów.
Ja jeszcze zdejmuję skórę.Wesołych Świąt.
Pyszne. Zrobiłam na próbe. Teraz przygotowuję podwójną porcję. Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt. Ilona
Wygląda że to będzie najlepszy pstrąg będę robić
Prześlij komentarz