Recent Posts

piątek, 20 marca 2015

Dorsz aromatyzowany rozmarynem

Jak co tydzień staram się w piątki publikować rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem. To dla urozmaicenia.



Składniki:
  • Dowolna ilość filetów z dorsza
  • Świeży rozmaryn
  • Sól
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Folia spożywcza



Wykonanie:


Dorsza solimy, obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić na noc. Po tym czasie z dorsza odwijamy folię i zdejmujemy większe kawałki rozmarynu. Obtaczamy w mące. Na patelni z olejem umieszczamy gałązki rozmarynu i przez chwilę je podgrzewamy ( aby wydobyć aromat rozmaryny do oleju ). Rozmaryn wyjmujemy i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Podając możemy położyć  na rybę odrobinę posiekanego rozmarynu. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Smaki Ewy pisze...

Dziękuję za informację. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz