Lubię wymyślać nowe
potrawy, tak więc dzisiaj proponuję na śniadanie pizzę omletową z fasolką.
Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana.
Składniki:
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- Sól
- Pieprz
- Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle
- Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle
- Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej
- Kilka plasterków młodej cukinii
- 1 mały pomidor
- Ser tarty typu gouda
- Szczypiorek
- Łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Jajka
roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem
i olejem smażymy omleta– podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa
jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy
( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie
układamy fasolę gotowaną parze,
pokrojoną w słupki kiełbasę, cukinię i pomidora w plasterkach. Całość
przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w
temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści.
Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami, kroimy podobnie jak pizzę. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz