Recent Posts

sobota, 14 marca 2015

Karkówka w pomidorach z pieczarkami

Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna.


Składniki:
  • 1 ½ kg karkówki
  • ½ kg pieczarek
  • 3 cebule
  • Delikat czerwony
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia



Sos
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego.






Wykonanie:

Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO.


2 komentarze:

Izaa pisze...

pysznie wygląda

Ewa Górska pisze...

Pysznie też smakuje. Mogę z czysty sumieniem polecić to danie. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz