Niedawno natknęłam się w jednym ze
sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie
wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może być
lepsze połączenie - idealna polędwica wołowa z idealnymi grzybami. Polecam.
Składniki:
- 2 kawałki polędwicy wołowej ( 2 steki )
- 150 gram boczniaków królewskich ( pakowane po 2 sztuki – 150 g )
- Sól
- Pieprz
- Masło klarowane
- Olej
Wykonanie:
W polędwicę
wmasowujemy pieprz mielony. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut ( można przykryć folią ).
Boczniaki kroimy w plastry ok. ½ cm. Posypujemy solą i pieprzem. Polędwicę smażymy z obu stron
po kilka minut na maśle klarowanym z dodatkiem oleju. Po usmażeniu pozostawiamy
pod przykryciem do „odpoczęcia”, tyle czasu ile były smażone. Na drugiej
patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy z obu stron boczniaki na zloty
kolor. Na talerzu układamy boczniaki na których umieszczamy przygotowaną
polędwicę wołową, solimy ją przed podaniem. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz