Recent Posts

czwartek, 26 marca 2015

Polędwica wołowa na królewskich boczniakach

Niedawno natknęłam się w jednym ze sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może być lepsze połączenie - idealna polędwica wołowa z idealnymi grzybami. Polecam.



Składniki:
  • 2 kawałki polędwicy wołowej (  2 steki )
  • 150 gram boczniaków królewskich ( pakowane po 2 sztuki – 150 g )
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane
  • Olej





Wykonanie:


W polędwicę wmasowujemy pieprz mielony. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut ( można przykryć folią ). Boczniaki kroimy w plastry ok. ½ cm. Posypujemy  solą i pieprzem. Polędwicę smażymy z obu stron po kilka minut na maśle klarowanym z dodatkiem oleju. Po usmażeniu pozostawiamy pod przykryciem do „odpoczęcia”, tyle czasu ile były smażone. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy z obu stron boczniaki na zloty kolor. Na talerzu układamy boczniaki na których umieszczamy przygotowaną polędwicę wołową, solimy ją przed podaniem. Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz