Recent Posts

niedziela, 22 marca 2015

Jajka faszerowane – grzybki na szczypiorkowej polanie

Inna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście na Święta.


Składniki:
  • 6 jajek ( oczywiście można więcej )
  • Kawałek papryki konserwowej
  • 1 ogórek konserwowy + jeden
  • 6 pieczarek marynowanych
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majonez
  • szczypiorek


Dodatkowo
  • Mocna herbata
  • Koncentrat barszczu czerwonego




Wykonanie:


W kubku zaparzamy bardzo mocną herbatę ( najlepiej zwykłą granulowaną ). Po zaparzeniu odcedzamy płyn do miseczki. W drugiej miseczce wlewamy około 100 ml koncentratu barszczu i dolewamy trochę gorącej wody. Jajka gotujemy na twardo. Z ugotowanych jajek odcinamy czubek 1 ½ - 2 cm ( w zależności od wielkości jajka, żółtka wyjmujemy ) z szerszej strony. Czapeczki umieszczamy w przygotowanych płynach ( herbacie i barszczu ). Pozostawiamy do zafarbowania. Z pozostałych części wyjmujemy żółtka. Paprykę, ogórka, pieczarki i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystko z żółtkami. Mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy jajka. Ogórka korniszona kroimy na plasterki ( posłużą nam jako podstawa faszerowanego jajka). Ogórkiem zamykamy otwór w faszerowanym jajkiem. Jajko stawiamy na talerzyku posypanym krojonym szczypiorkiem. Na górę jajek nakładamy ufarbowane, odsączone czapeczki. I grzybki gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz