Inna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje,
że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to
jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście na Święta.
Składniki:
- 6 jajek ( oczywiście można więcej )
- Kawałek papryki konserwowej
- 1 ogórek konserwowy + jeden
- 6 pieczarek marynowanych
- 2 gałązki natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Majonez
- szczypiorek
Dodatkowo
- Mocna herbata
- Koncentrat barszczu czerwonego
Wykonanie:
W kubku
zaparzamy bardzo mocną herbatę ( najlepiej
zwykłą granulowaną ). Po zaparzeniu odcedzamy płyn do miseczki. W drugiej
miseczce wlewamy około 100 ml koncentratu barszczu i dolewamy trochę gorącej
wody. Jajka gotujemy na twardo. Z ugotowanych jajek odcinamy czubek 1 ½ - 2 cm
( w zależności od wielkości jajka, żółtka
wyjmujemy ) z szerszej strony. Czapeczki umieszczamy w przygotowanych
płynach ( herbacie i barszczu ). Pozostawiamy
do zafarbowania. Z pozostałych części wyjmujemy żółtka. Paprykę, ogórka,
pieczarki i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystko z żółtkami.
Mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy
jajka. Ogórka korniszona kroimy na plasterki ( posłużą nam jako podstawa faszerowanego jajka). Ogórkiem zamykamy
otwór w faszerowanym jajkiem. Jajko stawiamy na talerzyku posypanym krojonym szczypiorkiem.
Na górę jajek nakładamy ufarbowane, odsączone czapeczki. I grzybki gotowe.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz