Nawet nie wiem jak narodził się pomysł na
tego kurczaka. Pewnie jak zwykle - był kurczak, były
orzechy i było mięso mielone. I tak powstało to danie. Oprócz oczywistego dania
obiadowego mamy również coś innego do kanapek. Najtrudniejszą chyba rzeczą jest
wyluzowanie kurczaka, ale po pierwszym wyluzowanym kurczaku, każdy kolejny
będzie łatwizną.
Składniki:
- 1 kurczak
- 500 gram mięsa mielonego ( woł-wp )
- 1 ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 jajko
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka vegety
Wykonanie:
Orzechy zalewamy
gorącą wodą aby zmiękły. Kurczaka myjemy i luzujemy ( proponuję łatwiejszą
wersję z przecięciem kurczaka, ale jak zrobicie to w sumie bez znaczenia, ważne
jest aby usunąć kości ). Część piersi odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do
filetów dodajemy mięso mielone, posiekaną pietruszkę i odsączone, pokrojone
orzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić
dokładnie ilość, gdyż mięso mielone może być już solone ). Na koniec dodajemy
jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża
kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu,
zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w
temp. 190 o C w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina. Podczas
pieczenia obracamy aby uzyskać równomierny kolor. Pod koniec pieczenia
przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Upieczonego kurczaka można
wykorzystać dwojako, jako danie obiadowe lub po wystygnięciu jako pyszny
dodatek do kanapek. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz