Recent Posts

niedziela, 1 marca 2015

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Od dawna nosiłam się z zamiarem aby zrobić w ten sposób kurczaka ale miałam obawy, że coś nie wyjdzie (pęknie butelka lub coś w tym rodzaju). Teraz wiem, że moje obawy były bez sensu. Kurczak był bardzo dobry i nic złego się nie stało. Jeżeli zamierzacie zrobić dzisiaj kurczaka - polecam ten przepis.


Składniki:
  • 1 kurczak
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło
  • 1 butelka piwa




Wykonanie:


Kurczaka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy masłem. Pozostawiamy w lodówce na tyle czasu ile mamy. Niech się marynuje. Nawet kilka godzin. Po tym czasie kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem pozbawioną etykiet. Szyjka butelki musi wystawać poza kurczaka. Skórą z szyi kurczaka owijamy tak butelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć  folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz