Od dawna nosiłam się z zamiarem aby zrobić
w ten sposób kurczaka ale miałam obawy, że coś nie wyjdzie (pęknie butelka lub coś w tym rodzaju).
Teraz wiem, że moje obawy były bez sensu. Kurczak był bardzo dobry i nic złego się nie stało. Jeżeli
zamierzacie zrobić dzisiaj kurczaka - polecam ten przepis.
Składniki:
- 1 kurczak
- Sól
- Pieprz
- Masło
- 1 butelka piwa
Wykonanie:
Kurczaka myjemy,
osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy masłem. Pozostawiamy w
lodówce na tyle czasu ile mamy. Niech się marynuje. Nawet kilka godzin. Po tym
czasie kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem pozbawioną etykiet. Szyjka
butelki musi wystawać poza kurczaka. Skórą z szyi kurczaka owijamy tak butelkę,
aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w
piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C.
Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie
przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i
przykryć folią aby upiekły się w sosie z
kurczaka. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz