Szynkę tę zrobiłam specjalnie na życzenie
jednego z domowników. Chyba posmakowała. Zawsze się cieszę jak komuś smakuje,
aż serce rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w
szynkowarze.
Składniki:
- 600 gram piersi z indyka
- 450 gram mięsa z udźca z indyka
- 150 wołowiny
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml zimnej wody
- Pieprz kolorowy
- Chili
Wykonanie:
Z mięs usuwamy
błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach
maszynki. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i chili ( w tych ostatnich uzależnione kto co lubi,
bardziej czy mniej ostre ) łyżeczkę żelatyny, czosnek i zimną wodę. Wszystko bardzo
porządnie wyrabiamy. Umieszczamy w szynkowarze i parzymy przez 1 ½ godziny w
temperaturze do 90 o C. Po schłodzeniu nadaje się do konsumowania.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz