Recent Posts

wtorek, 24 marca 2015

Mielona szynka z indyka z dodatkiem wołowiny z szynkowara

Szynkę tę zrobiłam specjalnie na życzenie jednego z domowników. Chyba posmakowała. Zawsze się cieszę jak komuś smakuje, aż serce rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w szynkowarze.


Składniki:
  • 600 gram piersi z indyka
  • 450 gram mięsa z udźca z indyka
  • 150 wołowiny
  • 2 - 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • Pieprz kolorowy
  • Chili


Wykonanie:


Z mięs usuwamy błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach maszynki. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i chili ( w tych ostatnich uzależnione kto co lubi, bardziej czy mniej ostre ) łyżeczkę żelatyny, czosnek i zimną wodę. Wszystko bardzo porządnie wyrabiamy. Umieszczamy w szynkowarze i parzymy przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Po schłodzeniu nadaje się do konsumowania. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz