Nie raz kupuję całego łososia, porcjuję
go i część trafia do zamrażarki. Aby później urozmaicić posiłek dodaję do ryby
różne dodatki. Dzisiaj właśnie tak jest, bo zrobiłam kotlety z łososia z kaparami
i oliwkami.
Składniki:
- 600 gram łososia
- 150 gram świeżego boczku
- 14 oliwek
- Łyżka kaparów
- Pieprz
- Sól
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Z ryby usuwamy
skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki
siekamy lub miksujemy dosyć drobno. Dodajemy do mielonej masy. Doprawiamy solą
i pieprzem, pamiętając, że kapary są słone i oliwki również. Formujemy kotlety
( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na
oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos z kaparów, przepis podany w
łososiu w sosie kaparowym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz