Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę.
Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę
zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już
nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna.
Składniki:
- 1 ½ kg karkówki
- ½ kg pieczarek
- 3 cebule
- Delikat czerwony
- Mąka do panierowania
- Olej do smażenia
Sos
- 8 łyżek wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego.
Wykonanie:
Karkówkę kroimy
w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron.
Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie
tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w
naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również
na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją
na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z
podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze
jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy
około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO.
2 komentarze:
pysznie wygląda
Pysznie też smakuje. Mogę z czysty sumieniem polecić to danie. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz