Recent Posts

piątek, 5 czerwca 2015

Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem

Połączenie dla mnie idealne. Pstrąga bardzo lubię ze względu na smak, strukturę i to, że ości w nich jest bardzo mało. Zresztą bez problemu się je usuwa. No i oczywiście szpinak…tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha.


Składniki:
  • 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę )
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • Ok. 1/3 opakowania fety
  • Sok z ½ cytryny
  • Otarta skórka z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego )





Wykonanie:

Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i otartą skórką z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 OC przez 20 minut. SMACZNEGO

2 komentarze:

wedelka pisze...

Pyszny pomysł na obiad :)

Ewa Górska pisze...

Mojemu mężowi bardzo smakował, o sobie już nie mówię. Bez stresu mogę polecić każdemu. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz