Recent Posts

czwartek, 11 czerwca 2015

Młoda kapusta zasmażana z karkówką

Ponownie mogę zacząć post, z cyklu : aktualnie jest sezon na młodą kapustę, dokładnie właśnie tak jest a i kapusta coraz dorodniejsza. Dzisiaj więc ponownie proponuję młodą kapustę w moim wykonaniu, bardziej pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie.



Składniki:
  • 500 gram karkówki ( plastry )
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 główka młodej, sporej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora ( około 15 cm )
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet jabłkowy
  • Czerwony delikat
  • 2 łyżki mąki
  • Olej
  • woda






Wykonanie:

Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa obieramy i razem z porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku ( z możliwością podsmażania ), podsmażamy boczek, po chwili dodajemy kapustę i warzywa. Całość solimy i przesmażamy razem z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również pieprz. Po około 10 minutach dodajemy do smaku ocet jabłkowy ( kilka łyżek ) oraz karkówkę i płyn z patelni ( z duszenia ). Całość jeszcze dusimy razem około 10 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i natkę pietruszki. Razem przesmażamy. Podajemy na ciepło. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz