Ponownie mogę zacząć post, z cyklu : aktualnie
jest sezon na młodą kapustę, dokładnie właśnie tak jest a i kapusta coraz dorodniejsza.
Dzisiaj więc ponownie proponuję młodą kapustę w moim wykonaniu, bardziej
pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie.
Było smacznie.
Składniki:
- 500 gram karkówki ( plastry )
- 150 gram boczku wędzonego
- 1 główka młodej, sporej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora ( około 15 cm )
- Pęczek natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Ocet jabłkowy
- Czerwony delikat
- 2 łyżki mąki
- Olej
- woda
Wykonanie:
Plastry karkówki
przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie
rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa
obieramy i razem z porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy.
Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i
dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku ( z możliwością podsmażania ), podsmażamy
boczek, po chwili dodajemy kapustę i warzywa. Całość solimy i przesmażamy razem
z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również
pieprz. Po około 10 minutach dodajemy do smaku ocet jabłkowy ( kilka łyżek ) oraz karkówkę i płyn z
patelni ( z duszenia ). Całość
jeszcze dusimy razem około 10 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i natkę pietruszki.
Razem przesmażamy. Podajemy na ciepło. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz