Recent Posts

sobota, 6 czerwca 2015

Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy

W zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych.


Składniki:
  • 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów )
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pędy selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana




Wykonanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej papryki, łyżeczką kwaśnej śmietany i natką pietruszki. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Ewa pisze...

Musi świetnie smakować !:)

Ewa Górska pisze...

Jest smaczny a poza tym jest trochę inny niż typowe chłodniki. Polecam i pozdrawiam

Prześlij komentarz