W zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników
( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik
pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia
do już publikowanych.
Składniki:
- 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów )
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 pędy selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 1 cm świeżego imbiru
- Sól
- Pieprz
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana
Wykonanie:
Pomidory
sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir
podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion.
Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/
grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a
drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy,
doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej
papryki, łyżeczką kwaśnej śmietany i natką pietruszki. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Musi świetnie smakować !:)
Jest smaczny a poza tym jest trochę inny niż typowe chłodniki. Polecam i pozdrawiam
Prześlij komentarz