Recent Posts

piątek, 19 czerwca 2015

Śledzie z cytrynową nutą

Chciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny.


Składniki:
  • 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę )
  • Otarta skórka z cytryny
  • Cebula dymka
  • Pieprz
  • olej



Wykonanie:

Ze śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz