Chciałam trochę odmienić solone śledzie w
oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku
nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny.
Składniki:
- 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę )
- Otarta skórka z cytryny
- Cebula dymka
- Pieprz
- olej
Wykonanie:
Ze śledzi zlewamy
olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy
na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy
pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do
zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej.
Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz