Recent Posts

wtorek, 2 czerwca 2015

Zapiekana cukinia z pomidorami na styl śródziemnomorski

To już kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego przepisu.

Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Pomidory z puszki (całe )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 100 gram twarogu
  • Oliwki zielone ( kilkanaście sztuk )
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • vegeta






Wykonanie:

Cukinię myjemy ( nie obieramy ), kroimy na plasterki około 1 cm, posypujemy vegetą i grillujemy. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Na cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmieszaną masą zalewamy cukinię z pomidorami. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 o C. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz