To już kolejna propozycja na
zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w
sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego
przepisu.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- Pomidory z puszki (całe )
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 100 gram twarogu
- Oliwki zielone ( kilkanaście sztuk )
- Oregano
- Sól
- Pieprz
- Kilka listków świeżej bazylii
- vegeta
Wykonanie:
Cukinię myjemy (
nie obieramy ), kroimy na plasterki
około 1 cm, posypujemy vegetą i grillujemy. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania.
Na cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na
połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko,
dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmieszaną masą zalewamy cukinię z
pomidorami. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 o
C. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz