Kolejny truskawkowy deser prezentowany na
blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś
zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce. Proponuję właśnie ten deser. Pycha…
Składniki:
- Biszkopty
- Truskawki, czereśnie około ½ kg
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light )
- ½ l gorącej wody
- Forma keksówka
Wykonanie:
Dno formy wykładamy
połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki rozpuszczamy w ½ l
wody ( warto do rozmieszania użyć
zwykłego miksera ). Z czereśni usuwamy pestki a z truskawek szypułki i kroimy na kawałki. Do
przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki.
Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę
wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i
kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie
wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz