Recent Posts

sobota, 20 czerwca 2015

Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach

Kolejny truskawkowy deser prezentowany na blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha…


Składniki:
  • Biszkopty
  • Truskawki, czereśnie około ½ kg
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light )
  • ½ l gorącej wody
  • Forma keksówka





Wykonanie:

Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki rozpuszczamy w ½ l wody ( warto do rozmieszania użyć zwykłego miksera ). Z czereśni usuwamy pestki a z truskawek szypułki i kroimy na kawałki. Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz