Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami.
Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta
jest pyszna. Gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto
- 100 gram margaryny
- Ok. 1 ½ szklanki mąki
- 1 duże jajko
- ¼ łyżeczki soli
Nadzienie
- 2 spore pory
- 1 łyżka masła
- 1 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem ( można zamiennie dodać kolendrę i pieprz )
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 jajka
Dodatkowo
- Szparagi – górna część, nie łykowata
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z
porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie
myjemy. Następnie kroimy je w półplasterki. Na patelnię wykładamy łyżkę masła i
pokrojone pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy do miękkości ( kilka minut ). Szparagi obieramy
gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru przez 5 minut, a następnie
przekładamy je do lodowatej wody. Jajka rozbijamy i mieszamy. Wyjmujemy ciasto
z lodówki i smarujemy je jajkiem ( te
które już rozmieszaliśmy ). Następnie do jajek dodajemy śmietanę, kolendrę,
rozmaryn, pieprz i doprawiamy solą. Całość mieszamy. Na ciasto wykładamy pory i
wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o
C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi
i pieczemy dalej przez 30 minut. Jeżeli wierzch tarty zbyt bardzo będzie się
rumienić możemy przykryć pergaminem. Podajemy na ciepło lub zimno. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz