Recent Posts

wtorek, 16 czerwca 2015

Tarta porowa ze szparagami

Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam.


Składniki:

Ciasto
  • 100 gram margaryny
  • Ok. 1 ½ szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • ¼ łyżeczki soli


Nadzienie
  • 2 spore pory
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem ( można zamiennie dodać kolendrę i pieprz )
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 jajka



Dodatkowo
  • Szparagi – górna część, nie łykowata



Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w półplasterki. Na patelnię wykładamy łyżkę masła i pokrojone pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy do miękkości ( kilka minut ). Szparagi obieramy gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru przez 5 minut, a następnie przekładamy je do lodowatej wody. Jajka rozbijamy i mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i smarujemy je jajkiem ( te które już rozmieszaliśmy ). Następnie do jajek dodajemy śmietanę, kolendrę, rozmaryn, pieprz i doprawiamy solą. Całość mieszamy. Na ciasto wykładamy pory i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi i pieczemy dalej przez 30 minut. Jeżeli wierzch tarty zbyt bardzo będzie się rumienić możemy przykryć pergaminem. Podajemy na ciepło lub zimno. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz