Recent Posts

niedziela, 7 czerwca 2015

Tarta z truskawkami i masą budyniową

Sezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha.


Składniki:

Ciasto
  • 150 gram margaryny
  • 100 gram cukru
  • 300 gram mąki
  • 1 jajko


Masa budyniowa
  • Budyń waniliowy  ( 64 gramy )
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 ½ łyżki cukru
  • 125 gram masła


Truskawki

Wykonanie:

Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy. Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń studzimy pod przykryciem ). Miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy na schłodzoną tartę. Na całości układamy truskawki przekrojone na połowę. Tartę przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Alicja Górska pisze...

Aż mi ślinka poleciała. Mniamram!

Ewa Górska pisze...

Jest jeszcze w lodówce. Zaproszenia nie muszę wysyłać, więc wsiadaj w samochód i do domku. Buziaki.

Prześlij komentarz