Recent Posts

czwartek, 18 czerwca 2015

Placki z kaszy gryczanej z łososiem

Od wielu lat zbieram rożne przepisy, na ten natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym modyfikacjom, ale idea pozostała.  Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam.



Składniki:
  • Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki )
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • Kilka gałązek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Gęsta śmietana
  • Łosoś wędzony
  • Ogórki kiszone
  • Olej do smażenia





Wykonanie:

Ugotowaną kaszę łączymy z jajkami , mąką, posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki z obu stron po kilka minut. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Na każdym placku umieszczamy łyżeczkę gęstej śmietany, kawałek ogórka kiszonego i wędzonego łososia. SMACZNEGO.

2 komentarze:

whipped cream pisze...

Zachwycił mnie pomysł użycia całej kaszy - nie mąki

Ewa Górska pisze...

Kasza w plackach ma charakterystyczną konsystencję, sama byłam zaskoczona efektu. Koniecznie proszę wypróbować. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz