Od wielu lat zbieram rożne przepisy, na
ten natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym
modyfikacjom, ale idea pozostała. Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda
a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania
wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można
oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam.
Składniki:
- Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki )
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- Kilka gałązek koperku
- Sól
- Pieprz
- Gęsta śmietana
- Łosoś wędzony
- Ogórki kiszone
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę
łączymy z jajkami , mąką, posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki z obu stron po kilka minut.
Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Na każdym placku umieszczamy
łyżeczkę gęstej śmietany, kawałek ogórka kiszonego i wędzonego łososia.
SMACZNEGO.
2 komentarze:
Zachwycił mnie pomysł użycia całej kaszy - nie mąki
Kasza w plackach ma charakterystyczną konsystencję, sama byłam zaskoczona efektu. Koniecznie proszę wypróbować. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz