Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych
książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie
fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie.
Składniki:
- Porcja kości do zupy
- 2-3 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Liść laurowy, ziele angielskie
- 100 gram białej fasoli
- 2 cebule
- 100 gram cienkiego makaronu
- 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam )
- 100 gram chudego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka maki
- ¼ łyżeczki cząbru suszonego
- ¾ szklanki słodkiej śmietany
Wykonanie:
Fasolę namaczamy
na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem
cząbru. Warzywa wraz z jedną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim,
kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu
odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu
kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę ,
mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i
wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym
bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem.
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy
kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę.
Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Nie słyszałam nigdy o tej zupie, ale tak sobie myślę, że może być naprawdę pyszna...
Jest smaczna. Pewnie będę ją robić częściej. Można zaskoczyć domowników. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz