Recent Posts

wtorek, 9 czerwca 2015

Zupa ułańska – rodem z Mazowsza

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • Porcja kości do zupy
  • 2-3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Liść laurowy,  ziele angielskie
  • 100 gram białej fasoli
  • 2 cebule
  • 100 gram cienkiego makaronu
  • 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam )
  • 100 gram chudego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka maki
  • ¼ łyżeczki cząbru suszonego
  • ¾ szklanki słodkiej śmietany






Wykonanie:

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz z jedną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Olka pisze...

Nie słyszałam nigdy o tej zupie, ale tak sobie myślę, że może być naprawdę pyszna...

Ewa Górska pisze...

Jest smaczna. Pewnie będę ją robić częściej. Można zaskoczyć domowników. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz