Dzisiaj przy piątku, oczywiście rybka i
to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego
sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek
ryby bez ości.
Składniki:
- 2 steki z marlina
- starta skórka z cytryny
- sól
Marynata
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 2 łyżki posikanego koperku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki siekanego szczawiu
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cukru
Dodatkowo
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- Wiórki masła
- 1 łyżka siekanego koperku
Wykonanie:
Rybę układamy w
naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy
folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę,
jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną
kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z
cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem,
posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w
temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz