Recent Posts

piątek, 12 czerwca 2015

Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym

Dzisiaj przy piątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości.


Składniki:
  • 2 steki z marlina
  • starta skórka z cytryny
  • sól


Marynata
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 2 łyżki posikanego koperku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki siekanego szczawiu
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta cukru



Dodatkowo
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Wiórki masła
  • 1 łyżka siekanego koperku


Wykonanie:

Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz