Prawdopodobnie ostatni w tym sezonie
przepis ze szparagami w moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo –
szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek ( te są
najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub
sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy
prezentowane na blogu) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części
szparagów.
Składniki:
- Pęczek białych szparagów bez główek
- 3 pory
- 2 marchewki
- Pietruszka
- Kawałek selera
- 3 – 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- Słodka śmietana 18%
- Sól
- Pieprz biały
- 2 -2 ½ l wody
Wykonanie:
Do osolonej wody
dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi. Na patelni z
masłem podduszamy posiekanie pory ( aby porządnie
umyć pory należy je najpierw przeciąć wzdłuż i wówczas dopiero płukać, dzięki temu
pozbędziemy się piasku ). Uduszone pory dodajemy do warzyw. Całość
doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie
warzywa miksujemy. Przecieramy przez sito ( dzięki
temu pozbywamy się łyka ze szparagów ). Dodajemy do wywaru. Na koniec
dodajmy śmietanę ok. 100 ml, ewentualnie doprawiamy. Zagotowujemy Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz