Recent Posts

sobota, 27 czerwca 2015

Zupa porowo – szparagowa

Prawdopodobnie ostatni w tym sezonie przepis ze szparagami w moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek (  te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów.


Składniki:
  • Pęczek białych szparagów bez główek
  • 3 pory
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • Słodka śmietana 18%
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 -2 ½ l wody






Wykonanie:

Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi. Na patelni z masłem podduszamy posiekanie pory ( aby porządnie umyć pory należy je najpierw przeciąć wzdłuż i wówczas dopiero płukać, dzięki temu pozbędziemy się piasku ). Uduszone pory dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie warzywa miksujemy. Przecieramy przez sito ( dzięki temu pozbywamy się łyka ze szparagów ). Dodajemy do wywaru. Na koniec dodajmy śmietanę ok. 100 ml, ewentualnie doprawiamy. Zagotowujemy  Podajemy z posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz