Recent Posts

środa, 24 czerwca 2015

Roladki schabowe ze szparagami

Jeszcze w sklepach są szparagi, ale pewnie to już końcówka. Na dzisiaj proponuję roladki schabowe ze szparagami, dodatkowo owinięte wędzonym surowym boczkiem. Pyszne połączenie.


Składniki:
  • Dowolna ilość plastrów schabu
  • Plastry boczku wędzonego, surowego ( tyle ile plastrów schabu )
  • Szparagi ( odłamane kawałki bez łyka )
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
  • Ok. 100 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • Woda / bulion
  • Sznurek / nitka






Wykonanie:

Plastry schabu rozklepujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Białe szparagi obieramy ( pozbawiane twardej, łykowatej części ) i po dwa kawałki zawijamy w plaster boczku. Układamy na schabie i zawijamy w roladkę. Zabezpieczamy nitką / sznurkiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Po obsmażeniu podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, usuwamy z nich nitki. Płyn zlewamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Miksujemy. Ponownie umieszczamy  w garnku, łącznie z roladkami. Chwilę gotujemy. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz