Jeszcze w sklepach są szparagi, ale
pewnie to już końcówka. Na dzisiaj proponuję roladki schabowe ze szparagami,
dodatkowo owinięte wędzonym surowym boczkiem. Pyszne połączenie.
Składniki:
- Dowolna ilość plastrów schabu
- Plastry boczku wędzonego, surowego ( tyle ile plastrów schabu )
- Szparagi ( odłamane kawałki bez łyka )
- Sól
- Pieprz
- olej
- Ok. 100 ml śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- Woda / bulion
- Sznurek / nitka
Wykonanie:
Plastry schabu
rozklepujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Białe szparagi obieramy ( pozbawiane twardej, łykowatej części ) i
po dwa kawałki zawijamy w plaster boczku. Układamy na schabie i zawijamy w roladkę. Zabezpieczamy
nitką / sznurkiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Po obsmażeniu podlewamy bulionem
lub wodą. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy
roladki, usuwamy z nich nitki. Płyn zlewamy, dodajemy śmietanę i mąkę.
Miksujemy. Ponownie umieszczamy w
garnku, łącznie z roladkami. Chwilę gotujemy. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz