Kolejne danie do którego zainspirował
mnie Pascal. Trochę go zmodyfikowałam. To dodałam, tam odjęłam. Każdy powinien
dopasowywać danie do własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już czekam
kiedy cukinie pojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ).
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 50 ml śmietany 18% słodkiej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 gram sera fety
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny )
- olej
Wykonanie:
Cukinię kroimy
na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy
na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser
feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do
zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem
i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C.
Pycha. SMACZNEGO.
4 komentarze:
Świetne danie :)
A jakie smaczne. Pozdrawiam.
Danie, które bardzo dobrze wygląda.
I jest smaczne. Polecam. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz