Jak co tydzień staram się w piątki publikować
rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem.
To dla urozmaicenia.
Składniki:
- Dowolna ilość filetów z dorsza
- Świeży rozmaryn
- Sól
- Mąka do panierowania
- Olej do smażenia
- Folia spożywcza
Wykonanie:
Dorsza solimy,
obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić na noc. Po tym czasie
z dorsza odwijamy folię i zdejmujemy większe kawałki rozmarynu. Obtaczamy w
mące. Na patelni z olejem umieszczamy gałązki rozmarynu i przez chwilę je
podgrzewamy ( aby wydobyć aromat rozmaryny do oleju ). Rozmaryn wyjmujemy i smażymy
rybę z obu stron na złoty kolor. Podając możemy położyć na rybę odrobinę posiekanego rozmarynu.
SMACZNEGO.
1 komentarze:
Dziękuję za informację. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz