Sezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy
jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami
w masie budyniowej. Pycha.
Składniki:
Ciasto
- 150 gram margaryny
- 100 gram cukru
- 300 gram mąki
- 1 jajko
Masa
budyniowa
- Budyń waniliowy ( 64 gramy )
- 750 ml mleka
- 5 łyżek mąki
- 5 ½ łyżki cukru
- 125 gram masła
Truskawki
Wykonanie:
Ze składników na
ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie
wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w
nagrzanym piekarniku do 180 o C łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia
smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część
mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W
pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy
powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy.
Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń
studzimy pod przykryciem ). Miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy na
schłodzoną tartę. Na całości układamy truskawki przekrojone na połowę. Tartę
przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Aż mi ślinka poleciała. Mniamram!
Jest jeszcze w lodówce. Zaproszenia nie muszę wysyłać, więc wsiadaj w samochód i do domku. Buziaki.
Prześlij komentarz