Recent Posts

wtorek, 28 kwietnia 2015

Tort naleśnikowy z tuńczykiem

Na temat tego dania zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny.



Składniki:

Naleśniki
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • ok.2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia


Farsz tuńczykowy
  • Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe ( średnie)
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • 1 łyżka oliwy


Farsz pomidorowy
  • Pomidory z puszki bez skóry krojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • Łyżka oleju


Ponadto:
  • 200 gram sera żółtego typu gouda
  • 1 świeży pomidor




Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę z tuńczyka posypujemy również serem i dodatkowo kładziemy plasterki pomidora. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C około 25 minut. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Magda C. pisze...

Jaki fajny tort! Lubię takie naleśnikowe cuda :)

Prześlij komentarz