Na temat tego dania zdecydowanie mogę powiedzieć,
że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie.
Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z
tuńczykiem, jest pyszny.
Składniki:
Naleśniki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- ok.2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Farsz
tuńczykowy
- Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram )
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki konserwowe ( średnie)
- Sól
- Pieprz kolorowy
- 1 łyżka oliwy
Farsz
pomidorowy
- Pomidory z puszki bez skóry krojone
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- Sól
- Pieprz kolorowy
- Łyżka oleju
Ponadto:
- 200 gram sera żółtego typu gouda
- 1 świeży pomidor
Wykonanie:
Z podanych
składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce
warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego,
odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy
łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy
przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy
solą i pieprzem. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę
dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do
oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik,
rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny
naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z
tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę z tuńczyka posypujemy również serem i dodatkowo kładziemy plasterki
pomidora. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C około
25 minut. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Jaki fajny tort! Lubię takie naleśnikowe cuda :)
Prześlij komentarz