Recent Posts

wtorek, 6 grudnia 2016

Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym

Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa (idealne dla tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest). Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam.



Składniki:
  • Ogony wieprzowe około 1200 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona słodka papryka
  • Vegeta
  • 2 cebule
  • Bulion około 500 ml
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ słoika musztardy sarepskiej
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażamy ogony razem z cebulą. Podlewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz