Recent Posts

środa, 1 lipca 2015

Tradycyjne jagody w cukrze

W lasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych deserów. Pamiętam, że w taki sposób jeszcze moja mama robiła jagody i najczęściej były wykorzystywane właśnie do kaszy ( publikowana na blogu ).


Składniki:
  • Jagody, dowolna ilość
  • Cukier





Wykonanie:

Oczyszczone jagody umieszczamy w słoikach i przesypujemy cukrem. Do słoika wielkości średniego ( ok 300 gramowy taki jak od majonezu ) wsypujemy warstwowo około 4 łyżek cukru. Zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Justyna pisze...

Takie jagody są obowiązkowe na zimę.

Ewa Górska pisze...

Dokładnie, a jak wtedy smakują. Pycha. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz