Recent Posts

wtorek, 14 lipca 2015

Zupa z sałaty

Od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie.


  • 1 główka sałaty masłowej
  • 100 gram boczku wędzonego parzonego
  • 1 mały por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 l wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 ½ łyżki octu spirytusowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Maggi
  • 2 ząbki czosnku





Wykonanie:

Boczek kroimy na mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem, gałką i octem. Gotujemy przez około 10 minut. Całość miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Podgrzewamy. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz