Skwar leje się z nieba, więc na
dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem,
piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego
wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny
dzień. Polecam.
Składniki:
- Makaron tagliatelle ( opakowanie )
 - Opakowanie mrożonego szpinaku
 - 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora )
 - 8 pieczarek
 - 4 ząbki czosnku
 - 100 ml słodkiej śmietany 18%
 - Vegeta
 - Sól
 - Pieprz
 - Masło klarowane
 - Tarty ser
 
Wykonanie:
Makaron gotujemy
w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w
paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę do
zamarynowania. W między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Na patelnię wykładamy
2 łyżki masła klarowanego ( można użyć
oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy
pieczarki  i również przesmażamy. Następnie
na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po
chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie
doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak
przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy. Podajemy
posypane tartym serem. SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz