Recent Posts

sobota, 4 lipca 2015

Makaron tagliatelle ze szpinakiem

Skwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam.


Składniki:
  • Makaron tagliatelle ( opakowanie )
  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora )
  • 8 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • Vegeta
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane
  • Tarty ser






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania. W między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki  i również przesmażamy. Następnie na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy. Podajemy posypane tartym serem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz