Recent Posts

sobota, 18 lipca 2015

Chłodnik jogurtowy z awokado

Ponownie upały dają się we znaki. Lubię gdy jest ciepło, ale nie bez przesady. Co wtedy najlepiej zrobić? gdzieś zaszyć się w zacienionym miejscu i przetrwać. Na obiad proponuję lżejszy posiłek na zimno. I tak więc dzisiaj polecam kolejny z publikowanych chłodników : jogurtowy chłodnik z awokado. Będziecie zaskoczeni.


Składniki:
  • 2 dojrzałe owoce awokado ( lekko miękkie )
  • 2 duże jogurty naturalne ( około 3 szklanek )
  • ½ dużej gęstej śmietany
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Awokado myjemy, kroimy na połowę i usuwamy pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Miąższ drobniej kroimy, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek z cebulką. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu chłodnika układamy plasterki cytryny. Całość schładzamy w lodówce. Możemy podać sam lub z młodymi ziemniaczkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz