Ponownie upały dają się we znaki. Lubię
gdy jest ciepło, ale nie bez przesady. Co wtedy najlepiej zrobić? gdzieś zaszyć
się w zacienionym miejscu i przetrwać. Na obiad proponuję lżejszy posiłek na
zimno. I tak więc dzisiaj polecam kolejny z publikowanych chłodników :
jogurtowy chłodnik z awokado. Będziecie zaskoczeni.
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce awokado ( lekko miękkie )
- 2 duże jogurty naturalne ( około 3 szklanek )
- ½ dużej gęstej śmietany
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 4 plasterki cytryny
- 2 – 3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Awokado myjemy,
kroimy na połowę i usuwamy pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Miąższ drobniej
kroimy, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek z
cebulką. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu chłodnika
układamy plasterki cytryny. Całość schładzamy w lodówce. Możemy podać sam lub z
młodymi ziemniaczkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz