Recent Posts

wtorek, 7 lipca 2015

Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej

Kiedyś myślałam, że jest tylko jeden chłodnik, klasyczny, litewski. Nic bardziej mylnego. Jak zdążyliście zauważyć chłodników jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny.


Składniki:
  • Białe części 3 dużych porów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżka maggi
  • 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki )
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz






Wykonanie:

Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz