Recent Posts

piątek, 31 lipca 2015

Dorsz atlantycki w piwnym cieście

Piątkowa rybka powróciła. Na dzisiaj przygotowałam smażonego dorsza atlantyckiego w piwnym cieście. Po usmażeniu pozostaje lekki aromat piwa, ale jest on delikatny, nie dominuje. Oczywiście niewykorzystane piwo wypijamy J.


Składniki:
  • Dowolna ilość dorsza
  • Piwo ( dowolne jasne )
  • Mąka pszenna
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • vegeta
  • Olej do smażenia





Wykonanie:

Do miseczki wlewamy piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy ½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż do naleśników. Rybę oczyszczamy, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza w gęstym cieście, wyjmujemy i smażymy z obu stron. Podajemy na ciepło z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz