Piątkowa rybka powróciła. Na dzisiaj
przygotowałam smażonego dorsza atlantyckiego w piwnym cieście. Po usmażeniu
pozostaje lekki aromat piwa, ale jest on delikatny, nie dominuje. Oczywiście
niewykorzystane piwo wypijamy J.
Składniki:
- Dowolna ilość dorsza
- Piwo ( dowolne jasne )
- Mąka pszenna
- Ziołowa przyprawa do ryb
- vegeta
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy
piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy
½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż
do naleśników. Rybę oczyszczamy, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i
pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza
w gęstym cieście, wyjmujemy i smażymy z obu stron. Podajemy na ciepło z
surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz