Recent Posts

piątek, 17 lipca 2015

Domowa kiełbasa szynkowa z szynkowara

Od czasu do czasu sama robię wędliny, szczególnie gdy mamy dosyć tych ze sklepu, bo wszystkie są prawie identyczne. Różnią się na ogół wyglądem. Poza tym w większości kiełbas znajduje mom, czyli mięso oddzielone mechanicznie, ogólnie mówiąc znajduje się tam wszystko. Dzisiaj proponuję kiełbasę szynkowa domowej produkcji z szynkowara. Przyprawy do kiełbas kupuję w jednym ze sklepów internetowych.



Składniki:
  • Łopatka wieprzowa ( łącznie z filetem z kurczaka waga 700 gram )
  • 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 7 gram przyprawy do kiełbasy szynkowej
  • 6 kostek lodu



Wykonanie:

Mięso pozbawione błon, kroimy w typową kostkę jak do gulaszu ( około 2-3 cm ). 2/3 porcji mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Zmielone i pokrojone mięso łączymy razem. Dodajemy przyprawę, sól peklową i sól morską oraz kostki lodu. Wyrabiamy porządnie na jednolitą masę. Mięso pozostawiamy w lodówce na kilka godzin w misce pod przykryciem. Po tym czasie umieszczamy w szynkowarze ( ja używam dodatkowo specjalnego woreczka), dociskamy sprężyną. Parzymy w przez 1 ½ w temperaturze 90 o C. Po parzeniu wyjmujemy sprężynę, zamykamy odstawiamy do schłodzenie. Po schłodzeniu umieszczamy w lodówce. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz