Od czasu do czasu sama robię wędliny, szczególnie
gdy mamy dosyć tych ze sklepu, bo wszystkie są prawie identyczne. Różnią się na
ogół wyglądem. Poza tym w większości kiełbas znajduje mom, czyli mięso
oddzielone mechanicznie, ogólnie mówiąc znajduje się tam wszystko. Dzisiaj proponuję
kiełbasę szynkowa domowej produkcji z szynkowara. Przyprawy do kiełbas kupuję w
jednym ze sklepów internetowych.
Składniki:
- Łopatka wieprzowa ( łącznie z filetem z kurczaka waga 700 gram )
- 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 7 gram przyprawy do kiełbasy szynkowej
- 6 kostek lodu
Wykonanie:
Mięso pozbawione
błon, kroimy w typową kostkę jak do gulaszu ( około 2-3 cm ). 2/3 porcji mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Zmielone i pokrojone
mięso łączymy razem. Dodajemy przyprawę, sól peklową i sól morską oraz kostki
lodu. Wyrabiamy porządnie na jednolitą masę. Mięso pozostawiamy w lodówce na
kilka godzin w misce pod przykryciem. Po tym czasie umieszczamy w szynkowarze (
ja używam dodatkowo specjalnego woreczka),
dociskamy sprężyną. Parzymy w przez 1 ½ w temperaturze 90 o C. Po
parzeniu wyjmujemy sprężynę, zamykamy odstawiamy do schłodzenie. Po schłodzeniu
umieszczamy w lodówce. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz