Recent Posts

czwartek, 30 lipca 2015

Szaszłyk z mielonego mięsa z warzywną niespodzianką

Jakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad.


Składniki:
  • Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp )
  • Vegeta
  • Czerwona słodka papryka
  • Czosnek granulowany

Dodatkowo:
  • Pieczarki ( małe )
  • Młoda cukinia
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Pomidory w puszce krojone
  • Sól
  • Pieprz
  • Patyczki do szaszłyków
  • olej







Wykonanie:

Mięso mielone doprawiamy vegetą, czerwoną papryką, czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ).  Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki z każdej strony a następnie układamy w naczyniu do zapiekania. Warzywa których nie wykorzystaliśmy do szaszłyków, drobno kroimy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przygotowanym sosem zalewamy szaszłyki. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 -190 OC. Przed podaniem przekrawamy szaszłyka wzdłuż patyka, patyk wyjmujemy. Podajemy z sosem warzywnym ( warzywa można lekko zmiksować ). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz