Jakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego
w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z
cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad.
Składniki:
- Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp )
- Vegeta
- Czerwona słodka papryka
- Czosnek granulowany
Dodatkowo:
- Pieczarki ( małe )
- Młoda cukinia
- Papryka czerwona
- Papryka zielona
- Pomidory w puszce krojone
- Sól
- Pieprz
- Patyczki do szaszłyków
- olej
Wykonanie:
Mięso mielone
doprawiamy vegetą, czerwoną papryką, czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w
kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy
kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy
płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć
ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy
olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy
szaszłyki z każdej strony a następnie układamy w naczyniu do zapiekania.
Warzywa których nie wykorzystaliśmy do szaszłyków, drobno kroimy, umieszczamy w
garnku. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Doprowadzamy do
wrzenia. Przygotowanym sosem zalewamy szaszłyki. Przykrywamy folią aluminiową i
zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 -190 OC. Przed
podaniem przekrawamy szaszłyka wzdłuż patyka, patyk wyjmujemy. Podajemy z sosem
warzywnym ( warzywa można lekko zmiksować
). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz