Recent Posts

czwartek, 9 lipca 2015

Placki z zielonego groszku

Upały lekko odpuściły, trochę wytchnienia się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was.


Składniki:
  • 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony )
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej






Wykonanie:

Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ( odcedzamy ) połowę odkładamy, resztę miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do zmiksowanego groszku. Do masy również dodajemy mąkę, niezmiksowany groszek i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki. Podajemy według uznania ze śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem lub jajkiem sadzonym. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz