Upały lekko odpuściły, trochę wytchnienia
się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z
zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne
danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem,
wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was.
Składniki:
- 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony )
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
- Olej
Wykonanie:
Groszek gotujemy
w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ( odcedzamy
) połowę odkładamy, resztę miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do
zmiksowanego groszku. Do masy również dodajemy mąkę, niezmiksowany groszek i
doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
masą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki. Podajemy według uznania ze
śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem lub jajkiem sadzonym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz