Recent Posts

sobota, 25 lipca 2015

Karkówka – marynujemy, grillujemy

Karkówka z grilla to już prawie potrawa narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości tłuszczu, mięso nie jest suche. Same pozytywy. Dzisiaj przedstawiam marynowanie karkówki na grilla.


Składniki:
  • Dowolna ilość karkówki wieprzowej
  • Czerwony delikat
  • Vegeta
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony
  • Cebula



Wykonanie:

Karkówkę kroimy w plastry ok. 1 cm. Lekko rozbijamy. Z jednej strony posypujemy czerwonym delikatem i suszonym czosnkiem. Z drugiej strony przyprawiamy vegetą i mielonym pieprzem. Cebulę kroimy w plasterki. Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki.  Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz