Karkówka z grilla to już prawie potrawa
narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na
rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości tłuszczu, mięso nie jest
suche. Same pozytywy. Dzisiaj przedstawiam marynowanie karkówki na grilla.
Składniki:
- Dowolna ilość karkówki wieprzowej
- Czerwony delikat
- Vegeta
- Czosnek granulowany
- Pieprz czarny mielony
- Cebula
Wykonanie:
Karkówkę kroimy
w plastry ok. 1 cm. Lekko rozbijamy. Z jednej strony posypujemy czerwonym
delikatem i suszonym czosnkiem. Z drugiej strony przyprawiamy vegetą i mielonym
pieprzem. Cebulę kroimy w plasterki. Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i
przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki. Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z
obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO.
1 komentarze:
Do przygotowania pysznej karkówki na ruszcie, na pewno przyda się porządny grill i akcesoria grillowe. Znajdziecie je na stronie https://braciatokarscy.com/pl/.
Prześlij komentarz