Kilka lat temu przepis ten dostałam od
koleżanki B. Byłam zdziwiona, że ogórki w pomidorach ?! Posmakowałam. I teraz
muszę przyznać, że to idealne połączenie. Robię je co roku, bo wszystkim bardzo
smakują.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- ½ kg cebuli
- ½ kg marchwi
- 1 ½ łyżki soli
Dodatkowo:
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 200 ml. Oleju
- 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Ogórki obieramy
i kroimy w plastry ( jak większe to można
pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na
tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie
godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki
: cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i
pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15
minut. SMACZNEGO
5 komentarze:
Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy przeszło 100 tys przepisów i przeszło 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
Pozdrawiamy!
http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Właśnie zrobiłam..i jutro znowu będę robić..
Bardzo dobrze, warto je robić. Ten kto je jadł wie, że są przepyszne. Pozdrawiam.
Ja także jestem wielką fanką tych ogórków.
Widzę, że jest nas więcej, wiemy co dobre :) Pozdrawiam.
Prześlij komentarz