Bataty to słodka odmiana ziemniaków. Od
pewnego czasu bez problemu dostępne są w sklepach sieciowych. Nie wiem dlaczego
dopiero teraz je kupiłam. Postanowiłam tym razem, że je zakupię i przygotuję z
nich puree. W końcu to żadna filozofia. I tak prezentuję to danie dzisiaj na
blogu.
Składniki:
- Dowolna ilość batatów
- Masło
- Sól
- Chili
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Bataty obieramy
(jak typowe ziemniaki) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu
zlewamy wodę. Rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem masła (ja miałam
1 batata i dodałam łyżeczkę masła). Przyprawiamy solą i oczywiście ostrym chili
(według uznania). Wyrabiamy na jednolitą masę. Przed podaniem posypujemy natką
pietruszki. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO.
3 komentarze:
Smacznie wygląda :)
Zwykłego puree ziemniaczanego jakoś nie polubiłam, ale czuję, że takie z batatów z dodatkiem chili to zupełnie co innego...
Bataty w rzeczywistości różnią się od typowych ziemniaków. Są zdecydowanie słodkie. A dodatek chili nadaje im zupełnie innego wyrazu. Zawsze warto spróbować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz