Czas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam
tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie,
po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować
coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka.
Składniki:
- 6 płatów (filetów mrożonych) morszczuka
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki śmietany 30%
- Olej
- Mąka do panierowania
- Ser mozzarella lub inny ser
Wykonanie:
Morszczuka
rozmrażamy na sicie. Dalej przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy na
oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania (ja
zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody) smarujemy olejem i wykładamy
na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a
cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia
przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i
zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez około 10 – 15 minut.
Podajemy ciepłe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz