Recent Posts

czwartek, 7 stycznia 2016

Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką

Czas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka.


Składniki:
  • 6 płatów (filetów mrożonych) morszczuka
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Olej
  • Mąka do panierowania
  • Ser mozzarella lub inny ser






Wykonanie:

Morszczuka rozmrażamy na sicie. Dalej przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania (ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez około 10 – 15 minut. Podajemy ciepłe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz