Recent Posts

niedziela, 3 stycznia 2016

Puree ziemniaczano - chrzanowe

Witajcie w Nowym Roku. Na dzisiaj do obiadu proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak intensywna będzie potrawa.



Składniki:
  • Ziemniaki
  • Śmietana słodka gęsta
  • Chrzan tarty ze słoika
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Sól

Wykonanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę zlewamy a ziemniaki odparowujemy. Natkę pietruszki siekamy. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz chrzan. Wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i razem łączymy. Ilość śmietany (śmietany tyle aby uzyskać właściwą konsystencję) i masła (ok. 1-2 łyżek) oraz chrzanu uzależnione jest od ilości ugotowanych ziemniaków. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz