Witajcie w Nowym Roku. Na dzisiaj do
obiadu proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo
wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak intensywna będzie potrawa.
Składniki:
- Ziemniaki
- Śmietana słodka gęsta
- Chrzan tarty ze słoika
- Masło
- Natka pietruszki
- Sól
Wykonanie:
Obrane ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę zlewamy a ziemniaki
odparowujemy. Natkę pietruszki siekamy. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę
oraz chrzan. Wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec dodajemy natkę
pietruszki i razem łączymy. Ilość śmietany (śmietany tyle aby uzyskać właściwą konsystencję)
i masła (ok. 1-2 łyżek) oraz chrzanu uzależnione jest od ilości ugotowanych
ziemniaków. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz