Recent Posts

wtorek, 19 stycznia 2016

Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po ugotowaniu nie jest ono wysuszone na wiór. Jeżeli będziecie mieli okazję kupić biodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie.




Składniki:
  • Biodrówka, dowolna ilość
  • Woda
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Vegeta (domowa)
  • Ziele angielskie
  • Kilka ząbków czosnku


Sos:
  • Śmietana 18% słodka
  • Mąka do zagęszczenia
  • Chrzan tarty ze słoika
  • Wywar z gotowania



Wykonanie:

Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy (po kilka) oraz kilka ząbków czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu biodrówkę wyjmujemy a wywar przecedzamy przez sito. Odlewamy około 400 ml. Z tych 400 ml przygotujemy sos chrzanowy. Pozostałą część wywaru możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Do wywaru (do sosu) dodajemy śmietanę (około 100 ml), mąkę (2 spore łyżeczki) i porządnie mieszamy. Podgrzewamy i dodajmy kilka łyżek chrzanu (ilość zależy od upodobań, czy wolimy bardziej ostre czy też nie). Zagotowujemy. Biodrówkę kroimy na mniejsze kawałki (w biodrówce są kości) i umieszczamy w sosie (dla podgrzania). Podajemy z ziemniakami. Dodatkowo możemy posypać siekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz