Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany,
albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso
bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po ugotowaniu nie jest
ono wysuszone na wiór. Jeżeli będziecie mieli okazję kupić biodrówkę,
koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie.
Składniki:
- Biodrówka, dowolna ilość
- Woda
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Vegeta (domowa)
- Ziele angielskie
- Kilka ząbków czosnku
Sos:
- Śmietana 18% słodka
- Mąka do zagęszczenia
- Chrzan tarty ze słoika
- Wywar z gotowania
Wykonanie:
Biodrówkę
umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość
solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy (po kilka) oraz kilka ząbków czosnku. Gotujemy
do miękkości mięsa. Po ugotowaniu biodrówkę wyjmujemy a wywar przecedzamy przez
sito. Odlewamy około 400 ml. Z tych 400 ml przygotujemy sos chrzanowy. Pozostałą
część wywaru możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Do wywaru (do sosu) dodajemy śmietanę (około 100 ml),
mąkę (2 spore łyżeczki) i porządnie
mieszamy. Podgrzewamy i dodajmy kilka łyżek chrzanu (ilość zależy od upodobań, czy wolimy bardziej ostre czy też nie).
Zagotowujemy. Biodrówkę kroimy na mniejsze kawałki (w biodrówce są kości) i umieszczamy w sosie (dla podgrzania). Podajemy z ziemniakami.
Dodatkowo możemy posypać siekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz