Recent Posts

piątek, 29 stycznia 2016

Pieczona makrela z sosem tatarskim

Dzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby nie patrzeć dzisiaj jest piątek (niektórzy mówią – piąteczek). Makrelę oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski.


Składniki:
  • Makrela (dowolna ilość)
  • Sól
  • Otarta skórka z cytryny
  • Koperek


Sos
  • Ogórek korniszony
  • Kapary
  • Cebula
  • majonez
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania (najlepiej na pergaminie), przyprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i koperkiem. Pozostawiamy do zamarynowania na kilkanaście minut. A następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 20 – 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i ogórki drobno kroimy. Dodajemy kapary oraz majonez. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną makrelę podajemy w otoczeniu sosu tatarskiego. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz