Dzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby
nie patrzeć dzisiaj jest piątek (niektórzy mówią – piąteczek). Makrelę
oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo
dodałam do niej sos tatarski.
Składniki:
- Makrela (dowolna ilość)
- Sól
- Otarta skórka z cytryny
- Koperek
Sos
- Ogórek korniszony
- Kapary
- Cebula
- majonez
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Makrelę wkładamy
do naczynia do zapiekania (najlepiej na pergaminie), przyprawiamy solą, otartą
skórką z cytryny i koperkiem. Pozostawiamy do zamarynowania na kilkanaście
minut. A następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez
około 20 – 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i ogórki drobno
kroimy. Dodajemy kapary oraz majonez. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i
pieprzem. Upieczoną makrelę podajemy w otoczeniu sosu tatarskiego. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz