Recent Posts

wtorek, 5 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem

Na dzisiaj zaplanowałam zapiekankę ziemniaczaną z patelni. Gorąca, pachnąca i smaczna. Czego więcej potrzeba gdy mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam.


Składniki:
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 200 gram fileta z indyka
  • 3 – 4 pomidory (dojrzałe)
  • 1 młoda cukinia
  • Średni por – biała część
  • 2 marchewki lub 1/3 opakowania mrożonych małych marchewek
  • ½  szklanki mleka
  • 4 – 5 jajek
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Opcjonalnie parmezan






Wykonanie:

Cukinię kroimy w plastry około ½ cm, lekko solimy, odkładamy na sito do odcieknięcia. Fileta z indyka kroimy na kawałki, podobnie jak do gulaszu. Dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Pomidory umieszczamy na chwilę we wrzątku, wyjmujemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki) podsmażamy plasterki ziemniaków. Po chwili dokładamy pokrojonego pora a następnie filet z indyka. W dalszej kolejności marchewki. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię. Mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła się na talerzu. Przed podaniem możemy posypać parmezanem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz