Na dzisiaj zaplanowałam zapiekankę
ziemniaczaną z patelni. Gorąca, pachnąca i smaczna. Czego więcej potrzeba gdy
mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam.
Składniki:
- 4 – 5 ziemniaków
- 200 gram fileta z indyka
- 3 – 4 pomidory (dojrzałe)
- 1 młoda cukinia
- Średni por – biała część
- 2 marchewki lub 1/3 opakowania mrożonych małych marchewek
- ½ szklanki mleka
- 4 – 5 jajek
- Sól
- Pieprz
- 4 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Olej
- Opcjonalnie parmezan
Wykonanie:
Cukinię kroimy w
plastry około ½ cm, lekko solimy, odkładamy na sito do odcieknięcia. Fileta z
indyka kroimy na kawałki, podobnie jak do gulaszu. Dodajemy odrobinę oleju i
przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Pomidory umieszczamy
na chwilę we wrzątku, wyjmujemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju (ok. 2
łyżki) podsmażamy plasterki ziemniaków. Po chwili dokładamy pokrojonego pora a
następnie filet z indyka. W dalszej kolejności marchewki. Wszystko razem
przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię. Mieszamy i chwilę dusimy
pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę
czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i
dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni.
Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni
przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła
się na talerzu. Przed podaniem możemy posypać parmezanem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz