Ostatnio „upolowałam” w sklepie świeży
kawałek tej przepysznej ryby. Szkoda, że bywa tak rzadko i jeszcze ta cena. No
cóż. Rybka wyszła pysznie ( wszystko co
jest zrobione na śmietanie i maśle jest pyszne, nie ma co się oszukiwać J ). Dzięki duszeniu przez
chwilę w śmietanie i maśle ryba nie była sucha a nabrała smaku i delikatności.
Składniki:
- Dowolna ilość sandacza
- Sól
- Mąka ( do panierowania )
- Olej do smażenia
- 200 ml śmietany słodkiej 18%
- Spora łyżka masła
- Rukola
Wykonanie:
Z sandacza
usuwamy łuski. Płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Każdy kawałek
solimy. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę. Ponownie
wracamy do ryby. Panierujemy ją w mące i smażymy na oleju z obu stron.
Odkładamy. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z
sandaczem przekładamy na czystą patelnię. Wlewamy śmietanę i wykładamy masło. Do
smaku dodajemy vegetę lub sól. Całość dusimy razem kilka minut ( aż zacznie
gęstnieć ). Przed podaniem na talerzu wykładamy spora garść rukoli na której
umieszczamy sandacza. SMACZNEGO.
6 komentarze:
Wygląda pysznie;-) Wykorzystam przepis i dam znać jak mi smakowało.
Dobrze też smakuje. Ryba + śmietana to idealne połączenie z dodatkiem masła to poezja. Jestem ciekawa Twojej opinii. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
skoro to ma być sandacz to dlaczego na zdjęciu jest szczupak?
Bo taki sam przepis można zastosować do szczupaka
Witaj, pewnie, że można użyć przepisu do innej ryby. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz