Recent Posts

czwartek, 19 listopada 2015

Sandacz w sosie śmietanowo- maślanym na rukolowej łączce

Ostatnio „upolowałam” w sklepie świeży kawałek tej przepysznej ryby. Szkoda, że bywa tak rzadko i jeszcze ta cena. No cóż. Rybka wyszła pysznie ( wszystko co jest zrobione na śmietanie i maśle jest pyszne, nie ma co się oszukiwać J ). Dzięki duszeniu przez chwilę w śmietanie i maśle ryba nie była sucha a nabrała smaku i delikatności.



Składniki:
  • Dowolna ilość sandacza
  • Sól
  • Mąka ( do panierowania )
  • Olej do smażenia
  • 200 ml śmietany słodkiej 18%
  • Spora łyżka masła
  • Rukola





Wykonanie:

Z sandacza usuwamy łuski. Płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Każdy kawałek solimy. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę. Ponownie wracamy do ryby. Panierujemy ją w mące i smażymy na oleju z obu stron. Odkładamy. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z sandaczem przekładamy na czystą patelnię. Wlewamy śmietanę i wykładamy masło. Do smaku dodajemy vegetę lub sól. Całość dusimy razem kilka minut ( aż zacznie gęstnieć ). Przed podaniem na talerzu wykładamy spora garść rukoli na której umieszczamy sandacza. SMACZNEGO.

6 komentarze:

Jaskiniowiec Gotuje pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Jaskiniowiec Gotuje pisze...

Wygląda pysznie;-) Wykorzystam przepis i dam znać jak mi smakowało.

Ewa Górska pisze...

Dobrze też smakuje. Ryba + śmietana to idealne połączenie z dodatkiem masła to poezja. Jestem ciekawa Twojej opinii. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

skoro to ma być sandacz to dlaczego na zdjęciu jest szczupak?

Anonimowy pisze...

Bo taki sam przepis można zastosować do szczupaka

Ewa Górska pisze...

Witaj, pewnie, że można użyć przepisu do innej ryby. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz