Kolejny przepis typu: chcę zrobić coś
innego i zaskoczyć domowników. Udało się. Danie bardzo efektowne, smaczne, no i
oryginalne. Tak miało być. Zaskoczyłam wszystkich. Zresztą sami oceńcie.
Składniki:
- 500 gram mielonej piersi z kurczaka
- 1 opakowanie wołowiny na tatara
- 250 gram mrożonego szpinaku
- 250 gram pieczarek
- Plasterki boczku wędzonego
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Olej
Wykonanie:
Do mielonej
piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i
wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz
przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie
przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu
do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę
jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek
wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i
ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku.
Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed
podaniem kroimy w plastry. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz