Recent Posts

wtorek, 24 listopada 2015

Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem

Kolejny przepis typu: chcę zrobić coś innego i zaskoczyć domowników. Udało się. Danie bardzo efektowne, smaczne, no i oryginalne. Tak miało być. Zaskoczyłam wszystkich.  Zresztą sami oceńcie.


Składniki:
  • 500 gram mielonej piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie wołowiny na tatara
  • 250 gram mrożonego szpinaku
  • 250 gram pieczarek
  • Plasterki boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej









Wykonanie:

Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz